Vraag en antwoord

we beantwoorden graag uw vragen

Browse F.A.Q. Topics

Algemene vragen

  • Ik heb geen klachten. Kan ik ook voor een check up komen?
    Natuurlijk kan dat. Het is zelfs verstandig om dat te doen, om klachten voor te blijven. Er zijn in elk lichaam wel verstoringen te vinden. En daar hoef je helemaal geen last van te hebben. Want je lijf kan sommige blokkades prima oplossen of compenseren. Maar als je wat meer blokkades krijgt, kan dit op den duur wel klachten gaan geven omdat je lijf dan te veel moet compenseren. Dus is het zeker zinvol om eens te kijken of er verstoringen in de beweeglijkheid te vinden zijn, die op den duur tot klachten kunnen leiden.
  • Hoe vaak moet ik terugkomen?
    Dat ligt er helemaal aan welke klachten je hebt. Als je nog niet zo lang last hebt en de pijn is niet zo hevig, dan zullen er niet veel behandelingen nodig zijn (2 of 3). Als je echter al jarenlang ergens last van hebt, of je hebt meerdere flinke klachten, dan zullen we ook meer behandelingen nodig hebben. Meestal is het zo, dat na een keer of 3-4 de belangrijkste klachten verminderd of verdwenen zijn. Tussen de 1e en de 2e afspraak zitten meestal 2 of 3 weken. Daarna gaan we steeds een langere tijd tussen de behandelingen plannen, om je lijf de kans te geven de klachten zelf te herstellen. Doordat we de blokkades oplossen, kan het zelfherstellend vermogen van je lichaam weer beter zijn werk doen. Bij chronische klachten (bij migraine bijvoorbeeld of bij bekkenklachten) blijven veel mensen voor een 'onderhoud' komen, meestal zo'n 4-6x per jaar. Zodat de klachten zo rustig mogelijk blijven. Bij baby's en kinderen zie je vaak vrij snel resultaat (na 1-3 behandelingen).
  • Moet ik me uitkleden?
    Ja, dat is wel het handigst. Want ook al kom je met een klacht aan je enkel, dan kan de oorzaak evengoed in je lage rug of buik zitten. Die moeten we dus ook goed onderzoeken. Om je hele houding, je hele rug en buik goed te kunnen zien en onderzoeken is het dus wel fijn als je je kleren uit doet. Ondergoed mag je natuurlijk aanhouden. MAAR...als je het nou écht niet fijn vindt om je uit te kleden, dan moet je mij dat gewoon zeggen, want dan onderzoek ik jou met je kleren aan!
  • Hoe gaat dat als ik de eerste keer kom?
    De eerste keer dat je in de praktijk komt, ben jij vooral aan het woord en zal ik luisteren en vragen stellen om je probleem zo goed mogelijk in kaart te brengen. Tijdens het dan volgende onderzoek, bekijk ik de beweeglijkheid van de regio waar je klachten hebt. Maar ook de rest van je lichaam, omdat daar ook verstoringen aanwezig kunnen zijn die de klachten kunnen veroorzaken. In stand, in zit en in lig op de behandelbank. Ik onderzoek dan de grote bewegingen, en de fijnere, subtielere bewegingen. Om alles goed te kunnen bekijken en onderzoeken, zal ik meestal vragen om je kleren uit te doen. Je ondergoed kun je natuurlijk aanhouden. Na het onderzoek bespreken we de bevindingen zodat je weet wat ik gevonden heb en wat ik daar wel of niet aan kan doen. Als duidelijk is waar de oorzaak van je klachten gelegen is, zullen we daaraan gaan werken. Door middel van manuele technieken (met de handen) zal ik de beweeglijkheid proberen te herstellen. Voor en na de behandeling zal ik je de verschillen in beweging laten zien of voelen. Zodat je een beeld krijgt van wat ik doe en wat er gebeurt. Vaak is het daarnaast ook van belang om bijvoorbeeld je voedingspatroon te bekijken, of je fysieke belasting, of je emotionele welbevinden. Soms zal ik je dan ook aanraden om contact op te nemen met een deskundige op een van deze andere gebieden. Zo nodig zal ik je ook doorverwijzen naar de huisarts.  

Vragen over Osteopathie

  • Waarom werkt een osteopaat soms aan je buik als je last hebt van je knie?
    Omdat een osteopaat het hele lichaam als één geheel ziet en weet dat alles invloed heeft op elkaar. Als je bijvoorbeeld een operatie aan je buik hebt gehad, kunnen verklevingen in dat gebied ervoor zorgen dat je rug en bekken wat gedraaid staan, waardoor je knie anders belast wordt. Als we dan de bewegingen in je buik verbeteren, wordt de stand van je bekken weer normaal en kan je knieprobleem verdwijnen.
  • ‘Kraakt’ een osteopaat ook het nekje van baby’s?
    Zeker niet!! Een osteopaat werkt bij baby's echt alleen met hele zachte technieken. Als er een blokkade in het nekje van een baby zit (wat bijvoorbeeld een voorkeurshouding of verborgen reflux kan veroorzaken), heeft een osteopaat een heleboel mogelijkheden om die blokkade op te lossen, zónder de wervel te manipuleren. We werken bijvoorbeeld met zachte technieken aan de schedel, buik of het middenrif. Heb je hier vragen over? Neem gerust contact op!
  • Waar komt de naam osteopathie vandaan?
    Osteon betekent 'bot' of 'weefsel'. Pathos betekent 'ziekte van' of 'voelen'. Osteopathie is dus het VOELEN van WEEFSEL in het lichaam. De arts Andrew Taylor Still (1828-1917) is de grondlegger van de osteopathie. Wil je meer weten? Kijk op de site van het NVO   www.osteopathie.nl  
  • Is osteopathie zweverig?
    Osteopathie is een relatief jong beroep. En daarom nog redelijk onbekend in Nederland. En wellicht daarom wel eens gezien als zweverig? Maar gelukkig wordt het door de goede resultaten de laatste jaren steeds bekender! De meeste osteopaten hebben eerst een opleiding tot fysiotherapeut gevolgd. Daarna een 5-6 jarige opleiding osteopathie. Een osteopaat heeft uitgebreide kennis van anatomie, pathologie, fysiologie en embryologie. Hij of zij werkt op de grote bewegingen in het lichaam, maar ook op kleine bewegingen die je niet kunt zien, maar die een geoefende hand wel kan voelen.

Vragen over verzekering en vergoeding

  • Gaan de kosten van mijn eigen risico af?
    Nee, de vergoedingen voor osteopathie gaan uit het aanvullende pakket. En hebben dus niks te maken met je eigen risico. Dus welk aanvullend pakket je bij de zorgverzekering hebt afgesloten bepaalt wat je vergoedt krijgt.
  • Betaalt de verzekering de rekening aan de praktijk?
    Nee, je moet zelf de rekening aan de praktijk betalen. Je krijgt een nota van mij die je bij de zorgverzekering kunt indienen. Afhankelijk van je aanvullende verzekering, betalen ze het totale bedrag of een gedeelte daarvan aan jou terug.
  • Wat betekent DO en MRO achter je naam?
    D.O. betekent dat je je Diploma Osteopathie behaald hebt aan een opleiding die aan alle eisen voldoet. M.R.O. betekent Member of the Register for Osteopathy. Dat wil zeggen dat je ingeschreven staat in het register voor osteopathie. Een belangrijke eis voor vergoeding bij de meeste verzekeraars. Meer weten?   www.osteopathie-nro.nl  
  • Heb ik een verwijzing nodig van de huisarts?
    Nee, je hebt geen verwijzing nodig. Je kunt direct bij een osteopaat terecht. Een huisarts of specialist kan je wel adviseren om een osteopaat te bezoeken. Als ik het naar aanleiding van het intake-gesprek en onderzoek nodig vind dat je een arts bezoekt, zal ik je doorverwijzen en zo nodig contact opnemen met je huisarts.

We beantwoorden graag al je vragen…
Staat jouw vraag of antwoord er niet bij? Neem dan even contact op.